TÖK KRÉM
Paleo és hagyományos étel
Júniustól- Októberig van szezonja.
Hozzávalók: 1,5 kg spárgatök (nagy ovális) vagy csillagtök (patisszon, de ezt nehezebb megpucolni), só, 1 fej vörös hagyma, 5-6 gerezd fokhagyma (minél több, annál finomabb), fekete őrölt bors, 2 ek. zsír, 3-4 db főtt tojás, majonéz (paleo vagy házi majonéz)
Elkészítés: Oda tesszük főni a tojásokat. Megpucoljuk a tököt, lereszeljük közepes nagyságú sajtreszelőn. Megsózzuk ízlés szerint és hagyjuk állni, hogy a tök levet eresszen (kb: 1/2 óra).
Ezalatt megpucoljuk, felkockázzuk és zsíron megdinszteljük a hagymát. Aztán a tűzről levéve hozzáadjuk a préselt (zúzott) fokhagyma felét és megkeverjük.
A tökből kézzel kipréselem a vizet. Ez fontos művelet, mert dinsztelés közben is nagyon sok levet ereszt majd. A kifacsart tököt a dinsztelt hagymán főzöm, megborsózom jó erősen, magyarosan:) Most jöhet a fokhagyma másik fele. Dinszteljük tovább még 10 percig fedő alatt. Tilos vizet tenni hozzá!
Hagyjuk kihűlni, majd a végén beletesszük a felkockázott főtt tojásokat. A majonézt akkor keverjük hozzá, amikor teljesen kihűlt a kencefice. Friss kenyérre kenjük és paradicsommal vagy kovászos uborkával fogyasztjuk. Paleosok uborka karikára, esetleg saláta levélre halmozzák a krémet.
************************************************************************