Receptek-Hagyományos és Paleo ételek

MIT FŐZZEK MA?
Hagyományos és paleo ételek, menük

vegetables-29063__180

Igyekeztem gyors és finom ételeket összeválogatni.  Tudom, hogy minden anyukának (és nem anyukának) okosan kell gazdálkodnia az idővel:) Vidám főzőcskézést és jó étvágyat kívánok!

Nem mindig csak az számít, hogy MIT eszünk, hanem az is, hogy MILYEN információval készül az étel és milyen hangulatban fogyasszuk el azt!

Minden étkezés előtt tegyük tenyerünket az étel fölé és 3 másodpercig ÁLDJUK MEG gondolatban.

fruits-155616_640

   Paleolit változat általában a hagyományos étel “paleosított” változata.

A mennyiségek általában 3 -4 főre vonatkoznak. Jó Étvágyat és JÓ EGÉSZSÉGET kívánok hozzá!:)

************************************************************************

Tökös-almás sütemény
gyerekeknek és felnőtteknek
DSCN9941
Tovább
*********************************************************
Katika erdélyi csorba levese
 (Savanyú leves)

Hagyományos és Paleo étel
DSCN9948
Tovább
*********************************************************
Székelykáposzta Katika módra

Hagyományos és Paleo étel
DSCN9901
Tovább
*********************************************************
TÖK KRÉM
 Paleo és hagyományos étel
DSCN9572
Tovább

*********************************************************

Hamar Almás Süti:) Hagyományos és Paleo változat DSCN9896 Tovább

*************************************************

Vendégváró mézes lap

*******************************************************

Hájas Tészta

***********************************************************

Hagyományos menü 1: 
Fejtett Bableves egyszerűen+ Tejberizs

Fejtett Bableves egyszerűen:

DSCN9523

1 felszeletelt hagymát és a feldarabolt zöldségeket (én két kisebb répát használtam a kertünkből) zsíron vagy olajon megpirítok. Sózom, borsozom.

–  Teszek bele zúzott vagy apróra vágott fokhagymát, őrölt pirospaprikát és 2 evőkanál lisztet. Aztán rögtön pici vizet,  ezután fokozatosan még többet, hogy simára tudjam keverni.     

– Végül felengedem kb. 2 liter vízzel a lábast, amikor forr a víz, akkor beleteszem a 20 dkg babot (nekem kevesebb volt itthon) és 2  bérlevelet. – Kb. 40 perc után szeletelt füstölt kolbászt és kockára vágott burgonyát főzök a levesbe. Az utolsó 10 percben pedig 1 marék jópofa levestésztát teszek bele. (Tészta helyet Csipetkét is tehetünk: 1 tojás, liszt, só) Tálaláskor tejföllel kínálhatjuk a levest ízlés szerint. (Mi tejföl nélkül ettük.)

DSCN9526

Tejberizs:

– 1 dl vizet és 1 liter tejet felforralok, majd bele teszek 1 bögre rizst. 1 csipet sóval, 1 cs. vaníliás cukorral és ízlés szerint cukorral, fahéjjal ízesítem. Lassú lángon 25-30 percig főzöm, néha megkeverem.

– Fahéjjal vagy kakaóval, esetleg lekvárral, gyümölccsel fogyasszuk:)

***********************************************************************

+Paleo menü 1: 
Zöldségleves(kolbásszal)+ Kókusztejes zabpehely
( A bab nem paleo étel)

Zöldségleves(kolbásszal):

DSCN9525

– 1 felszeletelt hagymát és a feldarabolt zöldségeket  zsíron vagy paleo olajon (katt ide) megpirítok. Sózom, borsozom.

–  Teszek bele zúzott vagy apróra vágott fokhagymát, őrölt pirospaprikát és 2 evőkanál paleo lisztet (katt ide). Aztán rögtön pici vizet,  ezután fokozatosan még többet, hogy simára tudjam keverni.              

– Végül felengedem kb. 2 liter vízzel a lábast. Miután majdnem megfőttek a zöldségek, akkor házi kolbásszal, paleo csipetkével gazdagíthatom a levest. (1 tojás,paleo liszt, só). Tálalás előtt szárított vagy friss zöldség / zeller zölddel díszítem az ételt.

Kókusztejes zabpehely:

Készítek 1 liter kókusztejet (katt ide) vagy 2 doboz kókusztejszínt felhígítok 4-szer annyi vízzel, majd felforralom. Beleteszek 1 bögre zabpelyhet és 5 percet főzöm lassú lángon. Közben csipet sóval, paleo cukorral (katt ide), vanília rúddal, fahéjjal ízesítem. 

************************************************************************

Hagyományos menü 2:
Gyümölcs+ Sertéspörkölt tarhonyával, 2 napra! 

Sertéspörkölt tarhonyával: 

– 2 db felaprított hagymát megdinsztelek zsíron, fedő alatt. Közben a 2 kg sertés lapockát vagy combot felkockázom, majd a hagymához teszem. Pár percig párolom a húst és megkevergetem. 

– Felöntöm 6-7 dl vízzel és fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, 3 db babérlevéllel. Lassú lángon fedő alatt 1,5 órán át főzöm. Aki szereti, az fokhagymával, majoránnával ízesítheti.

Tarhonya:

– Olajon vagy zsiradékon megpirítok 2 csomag tarhonyát. Ez kb. 5-10 perc. Ezután felöntöm 1-1,5 liter vízzel (a tarhonya mennyiség duplája), sózom és fedő alatt, lassú lángon 25-30 percig főzöm. 

************************************************************************

+Paleo menü 2:
Gyümölcs+ Sertéspörkölt savanyúsággal, 2 napra!

Sertéspörkölt:  

– 2 db felaprított hagymát megdinsztelek zsíron, fedő alatt. Közben a 2 kg sertés lapockát vagy combot felkockázom, majd a hagymához teszem. Pár percig párolom a húst és megkevergetem. 

– Felöntöm 6-7 dl vízzel és fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, 3 db babérlevéllel. Lassú lángon fedő alatt 1,5 órán át főzöm. Aki szereti, az fokhagymával, majoránnával ízesítheti.

Finom savanyúsággal fogyasztható.

************************************************************************

Receptek-Hagyományos és Paleo ételek” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Kedves Kati mama!
    Nagyon köszönöm, igyekszem hasznos és használható információkat írni.
    Látogass erre máskor is, szép hetet kívánok!
    Tímea:)

Vélemény, hozzászólás?