MIT FŐZZEK MA?
Hagyományos és paleo ételek, menük
Igyekeztem gyors és finom ételeket összeválogatni. Tudom, hogy minden anyukának (és nem anyukának) okosan kell gazdálkodnia az idővel:) Vidám főzőcskézést és jó étvágyat kívánok!
Nem mindig csak az számít, hogy MIT eszünk, hanem az is, hogy MILYEN információval készül az étel és milyen hangulatban fogyasszuk el azt!
Minden étkezés előtt tegyük tenyerünket az étel fölé és 3 másodpercig ÁLDJUK MEG gondolatban.
Paleolit változat általában a hagyományos étel “paleosított” változata.
A mennyiségek általában 3 -4 főre vonatkoznak. Jó Étvágyat és JÓ EGÉSZSÉGET kívánok hozzá!:)
************************************************************************
Tökös-almás sütemény gyerekeknek és felnőtteknek Tovább *********************************************************
Katika erdélyi csorba levese (Savanyú leves) Hagyományos és Paleo étel Tovább *********************************************************
Székelykáposzta Katika módra
Hagyományos és Paleo étel
Tovább
*********************************************************
TÖK KRÉM
Paleo és hagyományos étel
Tovább
*********************************************************
Hamar Almás Süti:) Hagyományos és Paleo változat Tovább
*************************************************
*******************************************************
***********************************************************
Hagyományos menü 1:
Fejtett Bableves egyszerűen+ Tejberizs
Fejtett Bableves egyszerűen:
– 1 felszeletelt hagymát és a feldarabolt zöldségeket (én két kisebb répát használtam a kertünkből) zsíron vagy olajon megpirítok. Sózom, borsozom.
– Teszek bele zúzott vagy apróra vágott fokhagymát, őrölt pirospaprikát és 2 evőkanál lisztet. Aztán rögtön pici vizet, ezután fokozatosan még többet, hogy simára tudjam keverni.
– Végül felengedem kb. 2 liter vízzel a lábast, amikor forr a víz, akkor beleteszem a 20 dkg babot (nekem kevesebb volt itthon) és 2 bérlevelet. – Kb. 40 perc után szeletelt füstölt kolbászt és kockára vágott burgonyát főzök a levesbe. Az utolsó 10 percben pedig 1 marék jópofa levestésztát teszek bele. (Tészta helyet Csipetkét is tehetünk: 1 tojás, liszt, só) Tálaláskor tejföllel kínálhatjuk a levest ízlés szerint. (Mi tejföl nélkül ettük.)
Tejberizs:
– 1 dl vizet és 1 liter tejet felforralok, majd bele teszek 1 bögre rizst. 1 csipet sóval, 1 cs. vaníliás cukorral és ízlés szerint cukorral, fahéjjal ízesítem. Lassú lángon 25-30 percig főzöm, néha megkeverem.
– Fahéjjal vagy kakaóval, esetleg lekvárral, gyümölccsel fogyasszuk:)
***********************************************************************
+Paleo menü 1:
Zöldségleves(kolbásszal)+ Kókusztejes zabpehely
( A bab nem paleo étel)
Zöldségleves(kolbásszal):
– 1 felszeletelt hagymát és a feldarabolt zöldségeket zsíron vagy paleo olajon (katt ide) megpirítok. Sózom, borsozom.
– Teszek bele zúzott vagy apróra vágott fokhagymát, őrölt pirospaprikát és 2 evőkanál paleo lisztet (katt ide). Aztán rögtön pici vizet, ezután fokozatosan még többet, hogy simára tudjam keverni.
– Végül felengedem kb. 2 liter vízzel a lábast. Miután majdnem megfőttek a zöldségek, akkor házi kolbásszal, paleo csipetkével gazdagíthatom a levest. (1 tojás,paleo liszt, só). Tálalás előtt szárított vagy friss zöldség / zeller zölddel díszítem az ételt.
Kókusztejes zabpehely:
Készítek 1 liter kókusztejet (katt ide) vagy 2 doboz kókusztejszínt felhígítok 4-szer annyi vízzel, majd felforralom. Beleteszek 1 bögre zabpelyhet és 5 percet főzöm lassú lángon. Közben csipet sóval, paleo cukorral (katt ide), vanília rúddal, fahéjjal ízesítem.
************************************************************************
Hagyományos menü 2:
Gyümölcs+ Sertéspörkölt tarhonyával, 2 napra!
Sertéspörkölt tarhonyával:
– 2 db felaprított hagymát megdinsztelek zsíron, fedő alatt. Közben a 2 kg sertés lapockát vagy combot felkockázom, majd a hagymához teszem. Pár percig párolom a húst és megkevergetem.
– Felöntöm 6-7 dl vízzel és fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, 3 db babérlevéllel. Lassú lángon fedő alatt 1,5 órán át főzöm. Aki szereti, az fokhagymával, majoránnával ízesítheti.
Tarhonya:
– Olajon vagy zsiradékon megpirítok 2 csomag tarhonyát. Ez kb. 5-10 perc. Ezután felöntöm 1-1,5 liter vízzel (a tarhonya mennyiség duplája), sózom és fedő alatt, lassú lángon 25-30 percig főzöm.
************************************************************************
+Paleo menü 2:
Gyümölcs+ Sertéspörkölt savanyúsággal, 2 napra!
Sertéspörkölt:
– 2 db felaprított hagymát megdinsztelek zsíron, fedő alatt. Közben a 2 kg sertés lapockát vagy combot felkockázom, majd a hagymához teszem. Pár percig párolom a húst és megkevergetem.
– Felöntöm 6-7 dl vízzel és fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, 3 db babérlevéllel. Lassú lángon fedő alatt 1,5 órán át főzöm. Aki szereti, az fokhagymával, majoránnával ízesítheti.
Finom savanyúsággal fogyasztható.
************************************************************************
Ügyes vagy ,érdekes és mindennapos dolgokról írsz.
,
Kedves Kati mama!
Nagyon köszönöm, igyekszem hasznos és használható információkat írni.
Látogass erre máskor is, szép hetet kívánok!
Tímea:)